Мање сиве зоне, већи приходи: Привредници за нову фискализацију у Српској

Такав рачун, предвиђен новим системом за управљање фискализацијом у Републици Српској, немогуће је фалсификовати, а осим инспекцијских органа и Пореске управе, и сваки грађанин га лако може провјерити.

Све је то дио блокчејн технологије, тачније напредног система фискализације који, прије свега, подразумијева бољу контролу и сузбијање „сиве економије“, а самим тим и знатно повећање пореских прихода.

Нови систем, који ће се у Нацрту закона о фискализацији у уторак наћи пред посланицима, нуди добро рјешење и прилично је сигуран и заштићен, увјерени су у Унији послодаваца Српске. Планирано је да се подаци из фискалног уређаја преузимају путем софтверске апликације Пореске управе, на основу чега ће се управљати процесором фискалних рачуна сваког обвезника фискализације од његовог иницирања до гашења и креирања анализа и извјештаја. То, између осталог, значи да ћемо коначно бити у равноправном положају и сузбити нелојалну конкуренцију, сматрају послодавци.

– Ако ви, као грађанин, у сваком тренутку можете провјерити да ли сте добили исправан рачун и пријавити неправилност, то значи да ће и инспекцијски органи много брже, једноставније и ефикасније моћи да све то контролишу. Очекујемо да то буде добра порука нелојалним послодавцима и нови замах за све нас – каже предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Тривић не крије да су послодавци задовољни чињеницом да ће нови систем, овог пута, ићи о трошку државе, као и да он подразумијева мање пара из њихових џепова за одржавање штампача и линкова за везу са Пореском управом. Истовремено, очекује раст пореских прихода.

– Свакако се надамо значајном расту тих прихода, прије свега из ПДВ-а. Опет кажем, коначно ћемо бити у равноправном положају, јер у овом тренутку одређени дијелови Српске уопште и не издају фискалне рачуне – наглашава Тривић.

Управо су лажни фискални рачуни и „хватање кривина“ у систему који је застарио и све теже га је контролисати и отворили простор за „сиву зону“ и то је довољан разлог за доношење новог закона о фискализацији, образлажу у Влади Републике Српске.

– Постојећи систем за управљање фискализацијом заснован је на технологијама које су старије од двије деценије, што значи да су подаци који се прикупљају једном дневно збирни и нису погодни за детаљнију анализу. Тренутни систем не посједује напредне алгоритме који би тражили нелогичности ради инспекцијског надзора пореских обвезника. База података је велика и изузетно тешка за напредна претраживања, филтрирања и анализу, а сигурност постојећег система је веома упитна – кажу у Министарству финансија.

Наглашавају да систем, између осталог, нуди и могућност веома лаког увезивања са компонентама других система у будућности. Такође очекују да ће он омогућити још једну важну ствар – праћење активности пореског обвезника и анализу његових образаца понашања.

– На тај начин систем једноставно може да препоручи инспектору да изврши надзор, прво анализирајући податке, а онда према потреби да врши инспекцијски надзор на терену. Нови систем треба да препозна једноставне облике преваре и обавијести како би порески инспектори могли да истраже случај – наглашавају у Министарству.

Нови систем ће коштати око 50 милиона КМ, а подразумијева и трошак иницијалне фискализације код пореских обвезника, укључујући набавку и постављање фискалног уређаја нове генерације.

Контакт информације